Bármerre is járunk az országban mi, vecsésiek, ha kiderül, hogy honnan jöttünk, elsőként mindenkinek a vecsési káposzta jut eszébe. Vajon minek köszönheti hírnevét a vecsési savanyú káposzta? Az alábbiakban következzék néhány tényező, ami bizonyára hozzásegítette e terméket hírneve megalapozásához ill. öregbítéséhez.

 • A gazdák Budapest közelsége miatt könnyen találtak felvevőpiacot termékeiknek.
 • A családi gazdaságokban létrejött munkamegosztás (termelés, feldolgozás, kereskedés) révén nemcsak az előállított savanyú káposzta mennyiségét tudták növelni, hanem minőségi javulást is elértek.
 • Az ún. savanyítás jól jövedelmező kenyérkeresetet nyújt az egész családnak.
 • Trethán Károly kisiparos új káposztavágó gépe radikálisan felgyorsította a káposztavágás folyamatát.
 • Köztudott, hogy a savanyú káposzta kitűnő élettani hatással bír, valamint számos betegség ellen véd.
 • A savanyú káposzta a téli időszakban is jól eltartható.
 • A savanyú káposzta felhasználása bővült, így ma már számos formában találkozhatunk vele, mint például a savanyú káposztával töltött paprikával, a vegyes, vágott savanyúsággal vagy a savanyított leveles fejes káposztával.
 • Korunk technikai újításai hozzájárultak a savanyítási eljárás fejlődéséhez.
 • Az immáron több mint egy évtizede évente megrendezett Káposztafeszt rendezvénye tovább vitte hírét a vecsési savanyú káposztának.

A Füzesi testvérek hintójában Gyurákiné Sárdi Krisztina a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola igazgatónője és Szlahó Csaba Vecsés Város polgármestere


Marcus Schmidinger kürtművész Bécsből érkezett Kaposi József hagyományos káposztavágó bemutatójára.


  Az I. Káposztafeszt 2001. IX. 30-án csatlakozott Vecsés városavató ünnepségéhez. A programban káposztás ételek főzőversenye és a savanyúság verseny is helyet kapott, ami mára meghatározó elemévé vált a káposzta ünnepének.

  A II. Káposztafeszten sikeres ún. „káposztás konferenciát” tartottunk, ami Már János szervezőmunkáját dicsérte.

  A III. Káposztafesztet már osztrák, német, lengyel, francia és perui vendégek is megtisztelték jelenlétükkel, így a rendezvény nemzetközivé vált.

A X. Káposztafeszt rendezvényén felvonuló perui és francia vendégek
  2012. Augusztus 25.-én a Vecsési Savanyítók Baráti Köre díszoklevelet kapott arról, hogy a Vecsési savanyú káposzta elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használatának jogát.
A díszoklevél

2015. szeptember 24.-én a Hungarikum Bizottság Szentendrén úgy döntött, hogy a Vecsési savanyú káposztát a Magyar Értéktárba felveszi, így ez a termék kiemelkedő nemzeti értéket képvisel.